Se finalizează Studiul de fezabilitate al drumului de legătură Oradea-Nojorid

Studiul de Fezabilitate pentru realizarea drumului de legătură dintre orașul Oradea (prin cartierul Grigorescu) și comuna Nojorid a fost finalizat. Reprezentanții Primăriei Oradea și cei ai Primăriei Nojorid s-au întâlnit astăzi în teren, pe traseul propus al viitorului drum de legătură între cele două localități.

 

Investiția de drum propusă se întinde pe teritoriul a două UAT-uri, respectiv Municipiul Oradea și Comuna Nojorid, având o lungime de aprox. 8.406,86 m.

     Traseul drumului de legatură pleacă din cartierul Grigorescu, situat in imediata apropiere a centurii municipiului Oradea. Drumul de legătură propus va avea ca punct de plecare dinspre Oradea, o bifurcație de la străzile Hack Halasi Gyula si Calea Nojoridului, oferind optiunea de a traversa centura municipiului Oradea fie pe pasajul din zona străzii Ciheiului, fie pe cel din zona străzii Nojoridului. Traseul va continua pe strada Nojoridului, înspre liziera pădurii, până la limita de proprietate între cele două UAT-uri apoi pe teritoriul comunei Nojorid pana în intersectia cu drumul comunal Nojorid - Apateu ( DC 64 ).

Drumul propus va avea două ramificatii pe raza UAT-ului Nojorid:

  • Prima înspre DN79, în apropierea aeroportului Oradea până în intersecția dintre DN 79 și drumul comunal DC 77 Livada de Bihor, cu o lungime de 1.682,00 metri
  • A doua înspre centrul comunei Nojorid, se va intersecta cu DN 79 (în dreptul Primăriei Nojorid), cu o lungime de 1.337,40 metri.

     În ultimii ani, o dată cu dezvoltarea municipiului Oradea, o dată cu creșterea traficului în municipiu și pe Centura Municipiului Oradea, a crescut implicit si traficul prin nodul rutier între DN1 (Centura Oradea) și DN 79 Oradea - Nojorid (Calea Aradului).

     Calea rutiera nouă propusă reprezintă o alternativă la DN 79 legătura între Oradea - Nojorid, degrevând comuna Nojorid și municipiul Oradea de congestionarea traficului în interiorul localității Nojorid și intrarea/ieșirea din municipiul Oradea, la intersecție între DN1 Centura Municipiul Oradea și DN 79 Oradea- Arad (Calea Aradului).

       Această investiție presupune realizarea unei girații la intersecția DN 1 cu drumul comunal DC77 de la Livada, coroborat cu intenția de lărgire la 4 benzi a segmentului rutier dinspre Aeroportul Oradea la această girație.

Bugetul estimat al drumului de legătură este de 9,5 milioane de euro cu TVA inclus iar durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

„Ne propunem ca cel târziu în cursul lunii august să aprobăm în consiliile locale ale celor două localități indicatorii tehnico-economici ai Studiului de fezabilitate, în așa fel încât în toamna acestui an să organizăm licitația iar lucrările să înceapă anul viitor, cel mai probabil din fonduri europene. În plus, pe lângă lucrările la drumul de legătură, împreună cu Primăria Nojorid ne propunem să punem în valoare pădurea din Nojorid, de lângă drumul de legătură, să o amenajăm ca și o zonă de recreere pentru locuitorii din cartierul Grigorescu și cei ai comunei Nojorid”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Este un proiect important pentru dezvoltarea comunei Nojorid și pentru descongestionarea traficului. Noul drum de legătură va avea și piste de biciclete și stații de autobuz. Conform discuțiilor cu cei de la OTL în prezent prin acest studiu de fezabilitate se configurează și stațiile de autobuz pentru extinderea transportului municipal și în comuna noastră”, declară domnul, primar al comunei Nojorid. .

Prin realizarea drumului de legătură Oradea - Nojorid, a drumului de legătură cu autostrada și drumul expres spre Arad și a centurii ocolitoare Oradea – Oșorhei, se va realiza o conectivitate metropolitană importantă între Oradea și comunele limitrofe, care va asigura un acces mai facil între localitățile Zonei Metropolitane și se va descongestiona traficul.

Invităm pe cei care sunt interesați și care au observații/propuneri legate de această investiție, să le transmită în scris pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 22 iulie inclusiv.

DESCRIEREA LUCRARILOR CE URMEAZA A FI PROIECTATE

Drum de categoria a III-a cu lungimea totala de 8.406,86 m.

Carosabil proiectat :

Modernizarea drumului national DN79 la intersectia cu strada Nojoridului si DC77:

Drum national DN 79 ( din sensul nou creat spre Aeroportul Oradea ):

-          Latime carosabil: 15,00 m (2 benzi pe sens )

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m

Drum national DN 79 ( din sensul nou creat spre comuna Nojorid ):

-          Latime carosabil: 11,25 m (3 benzi , 2 pe sensul spre aeroportul Oradea )

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m

DC77 ( spre satul Livada ):

-          Latime carosabil: 2 x 3,00 m

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m

Strada Hack Halasi Gyula – 262,24 metri

-          Latime carosabil: 2 x 3.00 m

Strada Nojoridului pana la intersectie DC64 Apateu – 5.085,22 metri

-          Latime carosabil: 2 x 3.50 m

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m (de la km 0+600,00 pana la km 5.085,22)

Drum Legatura Strada Nojoridului – DN79 – 1.682,00 metri

-          Latime carosabil: 2 x 3.50 m

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m

Drum de legatura Strada Nojoridului – comuna Nojorid – 1.337,40 metri

-          Latime carosabil: 2 x 3.50 m

-          Latime acostament: 2 x 1.00 m

Lungime totala de drum proiectat prin proiect: 8.406,86 m

 

Sensuri giratorii:

       Prin proiect se vor amenaja 4 sensuri giratorii: trei se vor executa din marcaj rutier si vor avea raza de trei metri , toate cele trei sensuri vor fi pe strada Nojoridului. Iar cel de al patrulea sens giratoriu la intersectia drumului national DN79 cu DC 77 - Livada cu drumul ce leaga strada Nojoridului de DN79 , acesta va avea o raza de 7 metri si o zona de siguranta din piatra cubica cu latimea de 2,00 metri si raza de 9,00 metri.

Pista de biciclete

       Se va amenaja o pista de biciclete pe toata lungimea drumului cu latimea de 1.50 m, pista de biciclete va fi amplasata pe partea dreapta a drumurilor.

Statii de autobus:

       Prin proiectul de drum proiectat se vor amenaja statii de autobus , pe ambele partii ale drumului cu lungimea de 26.00 metri si latimea de 3.00 metri.

Scurgerea apelor pluviale:

- se va asigură prin panta transversala de 2.5% a noi structuri rutiere precum și cea longitudinală care va conduce apele pluviale spre rigolele de la marginea carosabilului iar prin panta longitudinală acestea vor fi transportate către gurile de scurgere proiectate, in exteriorul localitatilor colectarea apelor pluviale se va face prin santuri pereate din beton.

Iluminatului public:

In zona verde amenajata se vor realiza urmatoarele lucrari:

            - se vor monta stalpi de iluminat metalici zincati pe partea dreapta a strazi Nojoridulu , Hack Halasi Gyula si a drumului de legatura Strada Nojoridului – comuna Nojorid , iar pe drumul de legatura Strada Nojoridului – DN79 se vor monta stalpi cu inaltime redusa pe ambele parti ale carosabilului.

Valoarea investitiei:

Total general               11.789.730.48 Euro (TVA inclus)

din care C+M 9.450.920 Euro (TVA inclus)

Termen de realizare   24 luni (proiectare si executie)

Lungime totala de drum proiectat 8.406,86 m

Zona Metropolitana Oradea

Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei. Astfel, cele 9 localități fondatoare care se situează la granița de vest a României au înființat, prin hotărârea adunării generale a asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.Aflați mai multe despre ZMO.

Domenii de colaborare

  • Amenajarea teritoriului zonal pe baza Planului Urbanistic General al Zonei Metropolitane Oradea;
  • Politici sectoriale privind dezvoltarea economică, infrastructurile, utilitățile și serviciile publice;
  • Finanțarea și/sau co-finanțarea programelor și proiectelor prioritare de interes comun;
  • Fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar;
  • Mediul înconjurător;
  • Organizarea instituțională și dezvoltarea resurselor umane;
  • Alte aspecte care definesc particularitățile locale ale zonei.

Contact

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea

  zmo (@) oradea.ro
  +40259/408821
  +40259408821
  Piata Unirii 1-3, cam. 134, Cod 410100
Oradea, jud. Bihor, România

Ne găsiți și pe