Municipiul Oradea

Componenta Zonei Metropolitane - Municipiul Oradea

Scurt istoric. Aparitia omului pe teritoriul Oradiei dateaza înca de la sfârsitul paleoliticului mijlociu (50.000-35.000 î.Hr.). La începutul secolului XX (anul 1909) în perimetrul fostei caramidarii Knapp a fost descoperit un depozit de oseminte care îngloba 17 piese datând din paleoliticul superior. Aceasta descoperire a convins cercetatorii de prezenta lui Homosapiens pe actualul teritoriu al Oradiei.

Dezvoltarea localitatii a depins, în mare masura, de construirea unei manastiri pe teritoriul Oradiei si a unei cetati în jurul acesteia. Regele Ladislau întemeiaza aici si o episcopie, iar la aproximativ un secol de la moartea sa va fi înmormântat în manastirea ridicata din porunca sa.

Oradea a fost atestata documentar în anul 1113, într-o diploma a abatiei benedictine din Zobor. Atacurile repetate ale printului morav Svatopluk, în calitatea sa de aliat al împaratului german Henric al IV-lea, asupra unui numar însemnat din asezarile de pe Valea Vahului si a Nitrei (din Slovacia de azi) au reprezentat contextul în care s-a utilizat pentru prima data toponimul Oradea – denumita Varadinum.

De-a lungul timpului Oradea a trecut prin numeroase evenimente importante, fie ca este vorba de marea invazie mongola dintre anii 1241-1242 când o parte din armata de invadatori s-a îndreptat spre cetatea de la Oradea pe care o va supune unui asediu, iar apoi cuceri si arde, sau de rapida incursiune otomana asupra orasului din 7 februarie 1474 când ostile lui Ali OgluMalcovici au atacat Oradea profitând de absenta lui Matei Corvin din tara. Nici începutul secolului al XVI-lea nu este mai putin tumultuos, Oradea fiind marcata de batalia de la Mohacs din 1526 în urma careia trupele turcesti au reusit sa obtina o victorie zdrobitoare asupra ostilor apartinând regatului maghiar (însusi regele Ludovic al II-lea va cadea pe câmpul de lupta).

Un moment esential în evolutia urbei este constituirea voievodatului Transilvaniei în principat independent. Pusa în situatia de a alege fie ralierea la Ungaria habsburgica a lui Ferdinand sau la noul principat, Oradea îsi declara initial atasamentul fata de habsburgi, ca în cele din urma, dupa mai multe tergiversari, sa decida în 1544 alipirea la Transilvania.

La jumatatea secolului al XIX-lea are loc si unificarea celor 4 orasele din jurul cetatii (Oradea-Olosig, Oradea-Orasul Nou, Oradea-Subcetate si Oradea-Velenta) sub o singura administratie. În secolul urmator, declansarea celui de-al doilea razboi mondial va aduce Oradiei grave prejudicii pe care populatia le va resimti deosebit de acut.

strategii-dezvoltare-oradeaDin cauza presiunilor diplomatice la adresa României în vara anului 1940, partea de nord-vest a Transilvaniei (inclusiv Oradea) este cedata Ungariei. Patru ani mai târziu, însa, evenimentele din cursul verii anului 1944 au creat României conditii favorabile întoarcerii armelor împotriva Germaniei si eliberarii nord-vestului Transilvaniei. Astfel, la 11 martie 1944 în întreaga Transilvanie de nord-vest s-a instaurat administratia militara sovietica, iar la 9 martie 1945, dupa instaurarea guvernului Groza, a fost restabilita administratia româna.

View the embedded image gallery online at:
https://zmo.ro/componenta/municipiul-oradea#sigProId9a7214185a

Zona Metropolitana Oradea

Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei. Astfel, cele 9 localități fondatoare care se situează la granița de vest a României au înființat, prin hotărârea adunării generale a asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.Aflați mai multe despre ZMO.

Domenii de colaborare

  • Amenajarea teritoriului zonal pe baza Planului Urbanistic General al Zonei Metropolitane Oradea;
  • Politici sectoriale privind dezvoltarea economică, infrastructurile, utilitățile și serviciile publice;
  • Finanțarea și/sau co-finanțarea programelor și proiectelor prioritare de interes comun;
  • Fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar;
  • Mediul înconjurător;
  • Organizarea instituțională și dezvoltarea resurselor umane;
  • Alte aspecte care definesc particularitățile locale ale zonei.

Contact

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea

  zmo (@) oradea.ro
  +40259/408821
  +40259408821
  Piata Unirii 1-3, cam. 134, Cod 410100
Oradea, jud. Bihor, România

Ne găsiți și pe