
Comuna Paleu este, alaturi de comuna Toboliu, una dintre unitatile administrativ teritoriale înfiintate mai recent din cadrul Zonei Metropolitane Oradea. În ciuda acestui fapt, localitatile componente ale comunei Paleu – Uileacu de Munte, Saldabagiu de Munte si Paleu – prezinta o istorice bogata, existând marturii scrise pentru fiecare sat.
Satul Paleu – resedinta comunei cu acelasi nume – apare în documentele mai vechi cu denumirea de Hegyközpályi, care se traduce prin Paleu de Munte. Documentele care mentioneaza existenta acestei asezari omenesti releva încercarile la care a fost supusa populatia din localitate. Din primul document care dateaza din 1685 reiese ca satul Paleu a fost distrus de un incendiu, urmând a fi repopulat abia 10 ani mai târziu când împaratul Leopold I propune mutarea unor oameni din satele învecinate în schimbul scutirii de taxe si de munca pe proprietatile împaratului timp de 3 ani. Conform surselor istorice, satul era înconjurat de apa, existând doar un dig care asigura comunicarea si accesul populatiei în localitate. Îndeletnicirea principala a oamenilor era arderea caramizilor.
Satul Uileacu de Munte a fost înfiintat în anul 1210 prin aducerea de catre Episcopatul Oradiei a colonistilor care au populat tinuturile pustiite de tatari si turci. O lunga perioada de timp localitatea a avut denumirea de Uileacu de Paleu, abia dupa 1792 dobândind numele de Uileacu de Munte. Motivul acestei schimbari este faptul ca localitatea este înconjurata de munti (Dealurile Plopisului si în zona de est Muntii Plopisului).
Satul Saldabagiu de Munte – initial denumit Zaldobag – este amintit în diverse documente istorice înca din anul 1360. În a doua jumatate a secolului al XV-lea, satul devine proprietatea bisericii catolice, fiind transformat în feuda. O lunga perioada de timp satul nu mai este locuit, invazia turcilor si tatarilor ducând la uciderea unei mari parti din populatie. În anul 1697 doar doua persoane au reusit sa revina în localitate, gasind tot satul în ruine. Saldabagiu de Munte a ars în cea mai mare parte în anul 1802, incendiul ducând si la distrugerea arhivei satului.
Comuna Paleu este situata în partea central – vestica a judetului Bihor, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord – Vest. La nivelul Zonei Metropolitane Oradea, comuna are o amplasare relativ centrala. Din punct de vedere administrativ comuna Paleu se învecineaza la nord cu comuna Cetariu si Biharia, la est cu comuna Ineu, la sud cu comuna Osorhei si la sud si vest cu municipiul Oradea.
Comuna Paleu are în componenta trei sate: Paleu (resedinta comunei), Uileacu de Munte si Saldabagiu de Munte. Satele componente ale comunei sunt situate pe cele 3 dealuri care înconjoara municipiul Oradea.
Accesul în comuna Paleu se poate realiza prin intermediul cailor rutiere, principala ruta fiind DJ 767 F. Spre satul Saldabagiu de Munte accesul se realizeaza prin DC37. În ceea ce priveste accesul feroviar si aerian, comuna Paleu se afla la o distanta aproximativa de 9 km de cea mai apropiata statie CFR (Gara Oradea) si de 16 de Aeroportul International Oradea.
Din municipiul Oradea exista mai multe legaturi cu firme de transport privat (autobuze) spre toate cele trei sate componente ale comunei Paleu. Plecarile din Oradea se realizeaza de mai multe ori pe zi, fie de la Autogara din Velenta, fie din Piata Mare.
Suprafata totala a comunei Paleu este de 47,86 km2. Ca pondere din suprafata totala a Zonei Metropolitane Oradea, comuna Paleu ocupa 6,4%. Raportat la suprafata întregului judet, comuna Paleu reprezinta doar 0,63% din fondul funciar.
Comuna Paleueste amplasata într-o zona de dealuri piemontane care fac legatura între zona muntoasa din estul judetului (Muntii Plopisului) si zona de câmpie din partea de vest (Câmpia Bihariei, Câmpia Crisurilor). Altitudinea Dealurilor Plopisului care se regasesc si pe teritoriul comunei Cetariu scade de la circa 450-500 m, cât au în vecinatatea muntilor, pâna la aproximativ 200 m, lânga Câmpia Crisurilor.
În comuna Paleu clima este specifica judetului, aflându-se sub influenta circulatiei vestice ce transporta mase de aer oceanic, umede. Temperatura medie anuala este de cuprinsa între 7° – 10°C, medie caracteristica zonei de deal din judetul Bihor. Media anuala a precipitatiilor este de 700-1.000 mm/an, iar vânturile cele mai frecvente sunt cele de sud, urmate cele vestice si cele din sector nordic.
Fondul funciar este una dintre principalele resurse ale localitatii, aproximativ 66,8% din suprafata totala a comunei fiind destinata agriculturii.
Comuna este situata într-un peisaj colinar, împrejmuit cu paduri de foioase care dispun de o flora si fauna bogata. Pe teritoriul localitatii se afla ROSCI0267 Valea Rosie, sit recunoscut prin prisma habitatului de Paduri de fag de tip Asperulo-Fagetum. Conform Formularului Standard Natura 2000, 86% din sit este ocupat de paduri de foioase, 5% de pasuni, 5% de habitate de paduri (paduri în tranzitie), 2% în vii si livezi si 2% în alte terenuri arabile. Acest sit prezinta o importanta foarte mare, tinând cont de faptul ca se afla situat atât de aproape de Municipiul Oradea si detine un tezaur de 14 specii de plante rare regasite pe lista rosie, specii de amfibieni si reptile de importanta nationala si un habitat de padure natural foarte bine conservat.
În rândul resurselor naturale poate fi inclusa si reteaua hidrografica, teritoriul comunei Paleu fiind traversat de mai multi afluenti ai râului Barcau.
https://zmo.ro/componenta/comuna-paleu#sigProId375cdc40ad