Primele mentiuni documentare despre comuna Bors dateaza din secolul al XII-lea, prin mentionarea tribului Bors care a trait pe teritoriul actual al comunei. În evolutia istorica a comunei se înscriu mai multe etape precum perioada în care teritoriul a apartinut domeniului bisericesc al Episcopului Oradiei (secolul XIV) sau perioada în care asezarea a fost distrusa în totalitate în timpul dominatiei otomane. O dezvoltare mai accentuata s-a petrecut la mijlocul secolului al XVI-lea si apoi la sfârsitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea, când au fost construite mai multe cladiri publice, printre care si sediul vechi al Consiliului Popular Comunal.
Comuna Bors este amplasata în nord-vestul judetului Bihor, în Regiunea de Dezvoltare Nord - Vest. Situata la 12 km de Municipiul Oradea, comuna Bors este localitate de frontiera între România si Ungaria.
În cadrul Zonei Metropolitane Oradea, comuna Bors este amplasata în zona de nord-vest, învecinându-se la est cu comuna Biharia si municipiul Oradea, la sud cu comuna Sîntandrei, la vest cu comuna Girisu de Cris si Ungaria, iar la nord cu Ungaria.
Comuna Bors are în componenta patru sate: Bors (resedinta), Sântion, Santaul Mic si Santaul Mare. Din punct de vedere demografic, cele mai dezvoltate localitati sunt Bors si Sântion, sate traversate de E60.
Accesul în comuna Bors se poate realiza atât prin retelele rutiere, cât si prin reteaua feroviara. În satele Sântion si Bors accesul poate fi realizat prin intermediul Drumului National DN1 (E60), care leaga România de Ungaria, ducând spre Debretin, Budapesta, Viena, Berlin, Paris, etc. Totodata, o ruta alternativa este DJ 190 care faciliteaza conexiunea comunei Bors cu municipiul Oradea. Spre satul Santaul Mic si Santaul Mare accesul se realizeaza prin drumuri comunale.
Accesul în comuna Bors se poate realiza si prin Magistrala Feroviara 300: Bucuresti Nord - Brasov - Sighisoara - Teius - Razboieni - Cluj Napoca - Oradea. În comuna Bors nu exista, însa, statie CFR, motiv pentru care trebuie utilizate statiile CFR din municipiul Oradea.
Suprafata totala a comunei Bors este de 43,41 km2, din care aproximativ 81% sunt terenuri agricole. Din suprafata totala a Zonei Metropolitane Oradea, comuna Bors ocupa o pondere de 5,76%, fiind una dintre localitatile componente ale Zonei Metropolitane cu cea mai redusa suprafata.
Comuna Bors este situata în Câmpia Crisurilor, în zona joasa a acesteia. Câmpia joasa constituie rezultatul procesului de acumulare si de eroziune prin divagare a retelelor hidrografice care coboara din regiunea mai înalta a Judetului Bihor, cu precadere a Crisului Repede. Râurile care dreneaza câmpia au albii putin adânci si nu sunt însotite de terase. Altitudinea medie în cadrul Câmpiei Crisurilor în zona joasa este de 110 m.
Clima comunei Bors se afla sub influenta circulatiei vestice ce transporta mase de aer oceanic, umede. Media anuala a temperaturii aerului are valori cuprinse între 10°-11°C, valori specifice zonei de câmpie. Cantitatea medie anuala de precipitatii înregistreaza valori de 550 - 650 mm/an. Vânturile cele mai frecvente sunt cele de sud, urmate cele vestice si cele din sectorul nordic.
Comuna Bors se numara printre localitatile care dispun de ape geotermale, alaturi de Municipiul Oradea, comuna Sacuieni, comuna Marghita, comuna Ciumeghiu, comuna Cighid, comuna Beius, comuna Livada, comuna Sîntandrei si comuna Toboliu. De asemenea, din terasele Crisului Repede poate fi extras nisipul si pietrisul.
https://zmo.ro/componenta/comuna-bors#sigProId4108fb2ed6