Se finalizează traseul centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei

In prezent se lucrează la Studiul de Fezabilitate pentru realizarea "Centurii ocolitoare Oradea-Osorhei", lansarea procedurii fiind aprobata in cadrul Consiliului Director al Zonei Metropolitane din luna ianuarie anul acesta.

Această centura ocolitoare va începe din sensul giratoriu existent al Centurii Oradea, respectiv intersecția cu localitățile Cheriu și Felcheriu, va avea o lungime totală de 5837.00 m și se va racorda la drumul național DN1(E60) la intrarea în localitatea Oșorhei, sensul de mers Cluj-Napoca – Oradea (girația existentă către localitatea Fughiu).

,,Am purtat astăzi discuții cu reprezentanții comunei Oșorhei și proiectanții de specialitate contractați și am stabilit traseul centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei. Această investiție va avea o lungime de aprox. 5,8 km. Până la jumătatea lunii septembrie dorim să aprobăm studiul de fezabilitate, vom identifica sursa de finanțare iar anul viitor vom începe lucrările. Bugetul investiției propuse este de aproximativ 8 milioane de euro iar termenul de proiectare și execuție este de 18 luni”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

“Investiția propusă are un impact deosebit pentru dezvoltarea comunei Oșorhei, pentru fluidizarea traficului din comună și realizarea accesului rutier la viitorul Parc Industrial al comunei noastre”, declară domnul Gligor Ioan, viceprimar al comunei Oșorhei.

Acest proiect este unul important deoarece legătura rutieră prin DN1 dintre Municipiul Oradea și comuna Oșorhei reprezintă cea mai aglomerată rețea de conectivitate rutieră, generând blocaje de trafic la intrarea și ieșirea din municipiul Oradea. Având în vedere faptul că finalizarea drumului de legătură dintre Cartirul Podgoria și satul Fughiu va prelua doar o parte din traficul ușor de pe relația Oșorhei – Oradea, cu legătură la DN 19 prin drumul expres, apare necesitatea realizarii unei variante de traversare a localității Oșorhei și pentru traficul greu.

Invităm pe cei care sunt interesați și care au observații/propuneri legate de această investiție, să le transmită în scris pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 17 iulie a.c. inclusiv.

CENTURA OCOLITOARE ORADEA/OȘORHEI - DETALII TEHNICE 

Pe traseul centurii Oradea-Oșorhei se vor amenaja 4 sensuri giratorii la următoarele poziții km:

  1. km 0+160.00 – Intersecția centurii cu drumul comunal DC54, care face legătura cu localitățile Cheriu și Felcheriu;
  2. km 3+550.00 – Intersecția centurii cu drumul județean DJ767E;
  3. km 4+820.00 – Sens giratoriu aferent unei zone industriale viitoare;
  4. Km 5+837.00 – Racordul centurii cu drumul național DN1
  • Centura supratraversează râurile Bonar, Tasad și Magistrala CF300 Cluj (km 4+977.00) - Episcopia Bihor la următoarele poziții km:
  1. Pasaj peste râul Bonar – km 1+350.00;
  2. Supratraversare peste râul Tasad – km 3+200.00;
  3. Pasaj peste Magistrala CF300 – 4+850.00;
  • În zona km 0+400.00 se va amenaja o trecere la nivel cu calea ferata industrială.

PROFIL LONGITUDINAL

Traseul a fost ales astfel încât linia roșie proiectată să asigure o înălțime a rambleului de aproximativ 1.5m, excepție făcând rampele de acces pentru pasajele proiectate.

Declivitatea a fost proiectată conform normativelor în vigoare, astfel încât să fie asigurată panta minimă longitudinală pentru scurgerea apelor.

PROFIL TRANSVERSAL

Profilul transversal a fost stabilit conform temei de proiectare, astfel încât să fie în concordanță cu fluxul de trafic de perspectivă, în condiții de maximă siguranță.

Platforma centurii se defineste astfel :

- Parte carosabilă : 2x3.50m

- Benzi de încadrare : 2x0.75m

- Acostamente consolidate : 2x1.00m

Scurgerea apelor va fi asigurată prin rigole de acostament având lățimea de 50cm, care vor colecta apele pluviale de pe partea carosabilă și le vor transmite către șanțurile de la picior taluz prin casiuri prefabricate.

Siguranța circulației va fi asigurată prin montarea parapeților de siguranță conform normativelor de proiectare în vigoare și de-asemenea principalele intersecții se vor executa având iluminat pentru sporirea vizibilității pe timp de noapte.

Zona Metropolitana Oradea

Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei. Astfel, cele 9 localități fondatoare care se situează la granița de vest a României au înființat, prin hotărârea adunării generale a asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.Aflați mai multe despre ZMO.

Domenii de colaborare

  • Amenajarea teritoriului zonal pe baza Planului Urbanistic General al Zonei Metropolitane Oradea;
  • Politici sectoriale privind dezvoltarea economică, infrastructurile, utilitățile și serviciile publice;
  • Finanțarea și/sau co-finanțarea programelor și proiectelor prioritare de interes comun;
  • Fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar;
  • Mediul înconjurător;
  • Organizarea instituțională și dezvoltarea resurselor umane;
  • Alte aspecte care definesc particularitățile locale ale zonei.

Contact

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea

  zmo (@) oradea.ro
  +40259/408821
  +40259408821
  Piata Unirii 1-3, cam. 134, Cod 410100
Oradea, jud. Bihor, România

Ne găsiți și pe