Cum să te protejezi de coronavirusul COVID-19 atunci când ieşi din casă

Virusul cunoscut oficial drept SARS-CoV-2 se răspândeşte rapid, dar există câteva metode de bun simţ pentru a te proteja.

Dacă nu eşti în carantină sau autoizolare şi vrei să ieşi din casă, trebuie să reduci la minimum riscul de expunere la noul coronavirus. Izolarea socială şi igiena mâinilor sunt esenţiale, la fel şi măştile chirurgicale.

Mai jos găseşti 10 METODE PRIN CARE TE POŢI PROTEJA DE COVID-19 dacă trebuie să ieşi din casă:

1. Nu folosi buricele degetelor atunci când trebuie să apeşi butoane, clanţe sau uşi. Foloseşte genunchii, picioarele, şoldurile, umerii, coatele, articulaţiile pumnului. La întoarcerea acasă, hainele le poţi pune la spălat, potrivit cnet.com, citat de Mediafax.

2. Foloseşte opţiuni automatizate. De exemplu, clădirile moderne au uşi care se închid automat. La baie, poţi folosi un dozator automat pentru săpun.

3. Ai grijă unde îţi pui telefonul mobil. În zonele folosite de mai multe persoane, de exemplu, o baie, aşază telefonul pe un şerveţel. Nu uita să îţi ştergi regulat telefonul cu şerveţele dezinfectante.

4. La cumpărături, foloseşte sacoşe şi pungi aduse de acasă. Vei evita astfel să atingi coşuri de cumpărături sau să te serveşti din rola de pungi alimentare la care au acces şi alte persoane. Riscul de contaminare încrucişată este redus seminificativ. Sacoşele din pânză pot fi apoi spălate, iar cele din plastic, clătite cu apă caldă şi puse la uscat.

5. Foloseşte mănuşi sau o pungă din plastic nouă atunci când alegi legumele şi fructele. Spală-te temeinic pe mâini imediat ce ajungi acasă.

6. Orice altă formă de salut, care implică atingeri fizice, nu este recomandată. Dacă te întâlneşti cu un necunoscut, salută-l verbal.Chiar şi dacă te simţi bine, distanţarea socială este o metodă de a proteja persoanele vulnerabile, precum cele mai în vârstă sau cu probleme medicale.

7. Spală-te pe mâini ori de câte ori ajungi acasă sau într-un loc unde vei petrece mai mult timp, de exemplu, dacă mergi în vizită sau într-o cameră de hotel.

8. Poartă în geantă ori buzunare şerveţele umede şi dezinfectante, dar şi uscate, care pot fi folosite ca "bariere", pentru diverse suprafeţe, de exemplu, o clanţă de uşă.

9. Nu mai folosi numerar. Numeroase studii au demonstrat că banii sunt murdari. Cardurile bancare implică un contact limitat, mai ales cele contactless, şi pot fi curăţate similar telefonului mobil. Plăţile cu telefonul sunt o altă metodă de a evita folosirea banilor gheaţă. De asemenea, poartă cu tine un pix, dacă ştii că trebuie să semnezi documente.

10. Nu folosi haine sau suprafeţe greu de curăţat. Virusul supravieţuieşte până la nouă zile la temperatura camerei, potrivit noilor studii. Foloseşte haine care pot fi spălate uşor şi lasă jacheta care se curăţă chimic în dulap.

Zona Metropolitana Oradea

Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei. Astfel, cele 9 localități fondatoare care se situează la granița de vest a României au înființat, prin hotărârea adunării generale a asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.Aflați mai multe despre ZMO.

Domenii de colaborare

  • Amenajarea teritoriului zonal pe baza Planului Urbanistic General al Zonei Metropolitane Oradea;
  • Politici sectoriale privind dezvoltarea economică, infrastructurile, utilitățile și serviciile publice;
  • Finanțarea și/sau co-finanțarea programelor și proiectelor prioritare de interes comun;
  • Fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar;
  • Mediul înconjurător;
  • Organizarea instituțională și dezvoltarea resurselor umane;
  • Alte aspecte care definesc particularitățile locale ale zonei.

Contact

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea

  zmo (@) oradea.ro
  +40259/408821
  +40259408821
  Piata Unirii 1-3, cam. 134, Cod 410100
Oradea, jud. Bihor, România

Ne găsiți și pe