Forumul pentru mobilitate durabilă şi dezvoltare metropolitană (ediția a IIl-a)13/14 noiembrie 2013, Oradea

Forumul pentru mobilitate durabilă şi dezvoltare metropolitană       (ediția a IIl-a)13/14 noiembrie 2013, Oradea

Club Metropolitan – Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio au plăcerea de a vă invita să participați la a treia ediţie a Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană, organizat în zilele de 13 şi 14 noiembrie 2013, în Sala Mare (Sala Traian Moşoiu) a Primăriei Municipiului Oradea.

Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai autorităților locale, regionale și naționale, ai asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, ai operatorilor de transport public, ai ministerelor cu responsabilităţi în organizarea transportului public şi al achiziţiilor cu finanţare europeană, ai industriei de profil şi ai organizaţiilor internaţionale ce promovează mobilitatea durabilă.

Mobilitatea în jurul marilor orașe din România se confruntă azi cu situații dificile: transportul public este slab dezvoltat, folosirea autovehiculelor personale a luat amploare, planurile urbanistice nu țin cont de axele de transport, iar transportul alternativ sau deplasările pietonale sunt slab încurajate. O situație de altfel cunoscută și de țările dezvoltate din vestul Europei în urmă cu două-trei decenii, când supraaglomerarea și blocajele frecvente în trafic au dus la apariția unor strategii noi în organizarea mobilității urbane și periurbane. În centrul acestor preocupări stă dezvoltarea transportului public, sub aspectele legate de infrastructură, vehicule, titluri de călătorie, dar și aspecte legislative și administrative.

Avem astfel șansa ca azi, în România, să profităm de experiența acestor orașe și să evităm să facem aceleași greșeli. Acum, când zonele metropolitane își reglementează organizarea, este momentul să vorbim despre planuri de mobilitate durabilă, despre autorități de transport, despre delegarea serviciului public, dar și despre transportul public ca principal motor în reducerea poluării şi de integrare socială și dezvoltare economică.

Descarca Agenda Forumului

Zona Metropolitana Oradea

Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sînmartin, Sîntandrei. Astfel, cele 9 localități fondatoare care se situează la granița de vest a României au înființat, prin hotărârea adunării generale a asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.Aflați mai multe despre ZMO.

Domenii de colaborare

  • Amenajarea teritoriului zonal pe baza Planului Urbanistic General al Zonei Metropolitane Oradea;
  • Politici sectoriale privind dezvoltarea economică, infrastructurile, utilitățile și serviciile publice;
  • Finanțarea și/sau co-finanțarea programelor și proiectelor prioritare de interes comun;
  • Fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar;
  • Mediul înconjurător;
  • Organizarea instituțională și dezvoltarea resurselor umane;
  • Alte aspecte care definesc particularitățile locale ale zonei.

Contact

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea

  zmo (@) oradea.ro
  +40259/408821
  +40259408821
  Piata Unirii 1-3, cam. 134, Cod 410100
Oradea, jud. Bihor, România

Ne găsiți și pe